Η δεύτερη Γη είναι δίπλα μας

Οι παραπλήσιοι με τη Γη πλανήτες μπορεί τελικά να είναι πιο κοντά απ’ ό,τι πιστεύαμε. Σύμφωνα με νέα μελέτη αστρονόμων ο πιο κοντινός πλανήτης που μοιάζει με τη Γη ίσως απέχει μόλις 13 έτη φωτός ή αλλιώς 77 τρισεκατομμύρια μίλια. Μιλώντας με γαλαξιακούς όρους, αυτό σημαίνει περίπου… ένα τσιγάρο δρόμο.

second_earth Ο πλανήτης αυτός δεν έχει εντοπιστεί προς το παρόν, οι αστρονόμοι, ωστόσο, εκτιμούν ότι πρέπει να βρίσκεται εκεί, βασιζόμενοι στη μελέτη της ομάδας σχετικά με τους κόκκινους πλανήτες – νάνους.

Για να πάρουμε μια ιδέα, αν συρρικνώναμε τον γαλαξίας μας στο μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών, η απόσταση μεταξύ της Γης και του πιο κοντινού σαν τη Γη γείτονά της θα ισοδυναμούσε με την έκταση του Central Park της Νέας Υόρκης.

Τα μικρά κόκκινα αστέρια – νάνοι είναι τα πιο συνηθισμένα αστέρια του γαλαξία μας. Ο αριθμός τους φτάνει τα 75 δισεκατομμύρια. Η ομάδα των αστροφυσικών του Χάρβαρντ – Smithsonian Center εκτιμά ότι το 6% των κόκκινων αυτών αστεριών – νάνοι έχουν πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη. Αυτό σημαίνει ότι ο πλανήτης έχει περίπου το μέγεθος της Γης και λαμβάνει περίπου την ίδια ποσότητα φωτός από το αστέρι της όση λαμβάνει η Γη από τον Ήλιο.

Αυτό το μεγάλο ποσοστό μπορεί να απλοποιήσει την αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Ωστόσο, καθώς τα αστέρια νάνοι είναι πολύ μικρότερα, οι υποθετικά κατοικήσιμοι πλανήτες θα έπρεπε να τεθούν σε τροχιά πολύ πιο κοντινή από την τροχιά της Γης στον Ήλιο. Επίσης, αν και μάλλον είναι βραχώδεις, τα διαφορετικά είδη ατμόσφαιρας θα οδηγούσαν σε διαφορετικά είδη ζωής. Τέλος, τα αστέρια – νάνοι πιθανότατα είναι πολύ μεγάλα σε ηλικία.

Το ηλιακό σύστημα είναι 4,5 δισεκατομμυρίων ετών, ενώ κάποια κόκκινα αστέρια – νάνοι είναι ηλικίας 12 δισεκατομμυρίων ετών.

Αυτά τα νέα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα που συνελέγησαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, το Kepler, που εκτοξεύθηκε το 2009 με στόχο να αναζητήσει πλανήτες σαν τη Γη.