Μυθωδία: Ένα έργο του Βαγγέλη Παπαθανασίου

Με αφορμή  την εκτόξευση το 2001 της αποστολής της NASA για τον Άρη “Οδυσσέας”, ο Βαγγέλης Παπαθανασίου παρουσίασε στις στήλες του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα το έργο του Mythodea. (Μυθωδία).

Το καλοκαίρι του 2001 ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έκανε μια συναυλία στους στύλους του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα και το μουσικό έργο που παρουσίασε τότε ονομάστηκε Μυθωδία. Η συναυλία ήταν πληρωμένη από τη NASA.

Η NASA είχε ζητήσει τότε από διάφορους συνθέτες κάποιο μουσικό θέμα το οποίο θα γινόταν ο ύμνος για την αποστολή ενός δορυφόρου στον Άρη, που θα χαρτογραφούσε τις υπόγειες ποσότητες νερού (πάγου). Όταν ακούσανε την Μυθωδία λέγεται ότι με την μια ζήτησαν να είναι αυτό το οποίο και θα υπάρχει μέσα στον δορυφόρο.

Η Μυθωδία ξεκινάει με μια πανοραμική άποψη του λεκανοπεδίου, όσο παρουσιάζονται οι συντελεστές της παράστασης. Η κάμερα γυρίζει αργά αργά καλύπτοντας όλο το λεκανοπέδιο, κι εστιάζει τελικώς στο ναό του Δία, στο γνωστό μας Ολύμπιο φωτισμένο σε κατάλευκο Φως. Μια απαλή μουσική, που τελειώνοντας καταλήγει σε χειροκρότημα, ειδοποιεί για την είσοδο του συνθέτη στη σκηνή, ενώ για όσους είχαν τη τύχη να παρακολουθήσουν τη Μυθωδία από κοντά στο λευκό φόντο από πανί, που έχει τοποθετηθεί πίσω από το Ναό, προβάλλεται ο τίτλος Mythodea 2001 Athens.
 
Εικόνες του πλανήτη Άρη προβάλλονται στους θεατές, σα να προσγειώνεται ο κάθε θεατής πάνω στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, ενώ δευτερόλεπτα μετά επιστρέφουμε πίσω στη Γη, στο σημείο, όπου λαμβάνει χώρα η ΜΥΘΩΔΙΑ. Όχι όμως κάπου τυχαία, αλλά ακριβώς πάνω από τις υπάρχουσες στέρεες ακόμη κολώνες του Ολύμπιου.
 
Αν προεκτείνουμε νοερά τον εξωτερικό κίονα, θα “πέσουμε” πάνω στον πλανήτη Άρη, που εκείνη τη στιγμή φαίνεται να έρχεται σε σύνοδο με τον επίγειο ναό. Από τα μεγάφωνα, ανακοινώνεται πως αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή ο Άρης περνά ακριβώς από πάνω από το κεφάλι των θεατών. Ο συνθέτης με κλειστά πλέον τα μάτια του, στρέφει τη ματιά του προς τα πάνω, προσκαλώντας τους θεατές στη μέθεξη.