Εκατοντάδες γονίδια βρέθηκαν να απορρυθμίζονται από το κάπνισμα

Ο καπνός του τσιγάρου απορρυθμίζει τη λειτουργία τουλάχιστον 323 γονιδίων, τα οποία σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, το μεταβολισμό, τον κυτταρικό θάνατο και τον καρκίνο, αποκαλύπτει η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μελέτη για το θέμα.

kapnis1

Οι κύριες χημικές ουσίες που ελευθερώνονται στο τσιγάρο

«Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι το κάπνισμα επηρεάζει όχι μόνο μεμονωμένα γονίδια αλλά και ολόκληρα δίκτυα αλληλεπίδρασης γονιδίων. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχε αποκαλυφθεί μια τέτοια ξεκάθαρη σχέση» αναφέρουν οι ερευνητές του Ιδρύματος Βιοϊατρικής Έρευνας Southwest στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.

«Η κλίμακα στην οποία η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα έκφρασης [λειτουργίας] των γονιδίων μας πραγματικά δημιουργεί προβληματισμό» προσθέτουν.

lung

Πνεύμονες ενός υγιούς και ενός καπνιστή

Η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα την επίδραση του καπνίσματος στη διαδικασία της μεταγραφής, κατά την οποία οι πληροφορίες που περιέχουν τα γονίδια μεταγράφονται σε μόρια RNA προκειμένου να παραχθούν οι αντίστοιχες πρωτεΐνες.

«Προηγούμενες μελέτες για την επίδραση του καπνίσματος στη γονιδιακή έκφραση ήταν σημαντικά περιορισμένες σε μέγεθος» επισημαίνει η ερευνητική ομάδα.

days-left Η μελέτη του εξέτασε 1.240 άτομα, από τους οποίους οι 297 είναι ενεργοί καπνιστές, και εντόπισε επιδράσεις σε 323 γονίδια των λευκών αιμοσφαιρίων τους.

Οι μεταβολές που καταγράφηκαν πιθανότατα επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το μεταβολισμό και τον κίνδυνο καρκίνου, είναι όμως τόσο περίπλοκες που οι πραγματικές συνέπειες είναι δύσκολο να προβλεφθούν.

«Είναι πιθανό ότι η παρατηρούμενη επίδραση του καπνίσματος στη μεταγραφή έχει σημαντικές συνέπειες για τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, ειδικά όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης μιας ποικιλίας καρκίνων σε όλο τον κόσμο» γράφει η ερευνητική ομάδα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση ελεύθερης πρόσβασης BMC Medical Genomics.

Οι συνέπειες του καπνίσματος

● Ο καπνιστής έχει 3-6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει καρκίνο του λάρυγγα και ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος αν συγχρόνως καταναλώνει μεγάλες ποσότητες οινοπνεύματος.
● Ο κίνδυνος είναι 4-7 φορές μεγαλύτερος και για καρκίνο της στοματικής κοιλότητας, για καρκίνο του ρινοφάρυγγα είναι δύο φορές μεγαλύτερος και για καρκίνο του οισοφάγου είναι 2-β φορές μεγαλύτερος.
● Επίσης, το κάπνισμα ευθύνεται για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης, του παγκρέατος, του νεφρού και του ήπατος.
● Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθυστερεί την ανάπτυξη του παιδιού. Γυναίκες που καπνίζουν αποβάλλουν συχνότερα, ενώ ενδέχεται να έχουν και πρόωρο τοκετό.
● Το κάπνισμα. φαίνεται να συνδέεται δoσολογικά με την αθηροσκλήρυνση. Θεωρείται σήμερα σημαντικός παράγοντας κινδύνου για το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Ένας καπνιστής, έχουν υπολογίσει οι επιστήμονες, έχει 2 ή και 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθει έμφραγμα από έναν μη καπνιστή. Θα μειώσουμε τον κίνδυνο αν διακόψουμε το κάπνισμα.
● Επίσης και οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά και καπνίζουν, ο κίνδυνος εμφράγματος μεγαλώνει. Επίσης για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια το κάπνισμα θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου, που είναι αιτία προσωρινής ή μόνιμης αναπηρίας ή και θανάτου ακόμη. Οι καπνιστές παρουσιάζουν θνησιμότητα και διπλάσια από τους μη καπνιστές.
● Το πεπτικό έλκος είναι 117 φορές συχνότερο στους καπνιστές, παρά στους μη καπνιστές. Αν κόψουμε το κάπνισμα θα έχουμε γρήγορη βελτίωση των συμπτωμάτων και επιτάχυνση της επούλωσης του έλκους.
● Οι καπνιστές που προσβάλλονται από λοίμωξη του αναπνευστικού χρειάζονται περισσότερό χρονικό διάστημα για να αναρρώσουν αν χρειαστεί να χειρουργηθούν. Οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι συχνότερες στους καπνιστές από ότι στους μη καπνιστές. Ο καπνός περιέχει μεγάλο αριθμό καρκινογόνων ουσιών και επιδημιολογικά στοιχεία πείθουν για τη σχέση του καπνίσματος σε μια σειρά από κακοήθεις νεοπλασίες. 
● Το κάπνισμα θεωρείται ο σπουδαιότερος παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος είναι 10 φορές συχνότερος στους καπνιστές, από ότι στους μη καπνιστές. Ο δε κίνδυνος αυξάνει, όσο αυξάνει η ποσότητα και η διάρκεια του καπνίσματος. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης τόσο λιγότερο ελαττώνεται με τη διακοπή του καπνίσματος. Μικρότερος είναι ο κίνδυνος σε καπνιστές τσιγάρων με φίλτρο, σε καπνιστές πούρων και πίπας, και στους καπνιστές που δεν εισπνέουν τον καπνό.

Advertisements