8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ήταν 8 Μαρτίου του 1857 όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη βγήκαν στους δρόμους και πραγματοποίησαν μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Αυτή ήταν η αρχή για τη “δημιουργία” της γυναίκας, όπως ακριβώς τη γνωρίζουμε σήμερα. Ανεξάρτητη και δυναμική.

womens-day

Οι γυναίκες υψώνουν τη φωνή τους και το γιορτάζουν

Η πρώτη Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στις ΗΠΑ στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 και καθιερώθηκε επίσημα το 1910, ύστερα από πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Κλάρα Ζέτκιν (Clara Zetkin), κατά τη διάρκεια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην Κοπεγχάγη.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας καθιερώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη να τιμάται στις 8 Μαρτίου το 1975, ενώ το 1977 η Γενική Συνέλευση υιοθετεί ψήφισμα βάσει του οποίου καθιερώνεται να τιμώνται τα δικαιώματα των γυναικών και η Παγκόσμια Ειρήνη από τα κράτη – μέλη, σε όποια ημερομηνία θεωρούν πιο κατάλληλη σε σχέση με την ιστορία και την παράδοση του καθενός.

womens_day

Το doodle της Google για την ημέρα της γυναίκας

Υιοθετώντας αυτό το ψήφισμα τα Ηνωμένα Έθνη αναγνωρίζουν το ρόλο των γυναικών στο κίνημα υπέρ της Ειρήνης, στην ανάπτυξη ενώ παράλληλα καλούν για την άρση των διακρίσεων εναντίον τους και την ενθάρρυνση της ίσης και πλήρους συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνία.

Έκτοτε, κάθε 8 του πρώτου μήνα της άνοιξης, παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να βροντοφωνάξουν τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Σήμερα, βέβαια, σε πολλές περιοχές, η συγκεκριμένα ημέρα έχει χάσει το πολιτικό και κοινωνικό της νόημα και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.