Ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μιας και σε λίγες ημέρες η Α΄ Τάξη του Γυμνασίου μας θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, στο οποίο μεταξύ άλλων θα δει και την έκθεση για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ας δούμε μερικά πράγματα για τον μηχανισμό.

ma2web Ανασύρθηκε από το βυθό της θάλασσας και εδώ και 100 χρόνια εξακολουθεί να γοητεύει τους επιστήμονες με τα μυστικά που αποκαλύπτει. Ερευνητές απ΄ όλο τον κόσμο επιστρατεύουν τη σύγχρονη τεχνολογία, μελετούν τις αρχαίες πηγές και συνδυάζουν τα δεδομένα για να λύσουν τα μυστήρια του μηχανισμού.

Γίνε λοιπόν κι εσύ μέλος της ερευνητικής ομάδας και βοήθησε στη λύση των μυστηρίων.

Όπως επισήμανε ένας από τους πρώτους ερευνητές του μηχανισμού, ο Derek de Solla Price, η μελέτη του μηχανισμού απαιτεί τη διεπιστημονική εξέταση του αντικειμένου.

Για να ξεκινήσεις την έρευνά σου διάλεξε μία ειδικότητα. Φυσικά, μπορείς διαδοχικά να δουλέψεις με το υλικό όλων των ειδικοτήτων ή μόνο με όσων σε ενδιαφέρουν περισσότερο.

Μερικά στοιχεία που θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις ειδικότητα είναι τα εξής:

 • Αρχαιολόγος
  Θα χρειαστεί να ερευνήσει ιστορικά αρχεία από την εποχή της ανεύρεσης του ναυαγίου, καθώς και να παρατηρήσει, να περιγράψει αναλυτικά τα μέρη του μηχανισμού και να χρονολογήσει τα ευρήματα του ναυαγίου: αυξημένες ικανότητες στη γλώσσα και την ιστορία.
 • Επιγραφικός
  Θα μελετήσει κάποιες από τις επιγραφές του μηχανισμού (στα αρχαία ελληνικά): αυξημένες ικανότητες στη γλώσσα.
 • Μηχανικός
  Θα ασχοληθεί με τα γρανάζια και τους λόγους τους, τις μαθηματικές δηλαδή μετρήσεις που οδηγούν στην κατασκευή και λειτουργία τους: αυξημένες ικανότητες στα μαθηματικά και την τεχνολογία.
 • Ιστορικός των Επιστημών
  Θα μελετήσει πηγές σχετικές με την αρχαία ελληνική αστρονομία: αυξημένες ικανότητες στη γλώσσα και τις φυσικές επιστήμες.

Η αποστολή σου είναι να βρεις απάντηση στα τρία βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν διαχρονικά όλους τους ερευνητές:

 1. Τι είναι και από τι αποτελείται ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων;
 2. Πώς λειτουργεί και σε τι χρησιμεύει;
 3. Πότε, από ποιον και πού κατασκευάστηκε;

Ακολούθησε προσεκτικά τις οδηγίες της ειδικότητάς σου. Οι πληροφορίες που θα συλλέξεις, θα συμβάλλουν στην εκπλήρωση της αποστολής σου.

Για να ξεκινήσετε την αποστολή σας πατήστε ΕΔΩ.