Τα smart κινητά θα διατηρούν ιατρικούς φακέλους ασθενών καθώς και θα κάνουν διαγνώσεις

Οι επιστήμονες, με σταθερά βήματα, προσφέρουν κάθε χρόνο και νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις και εφαρμογές, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες στο άμεσο μέλλον για μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες που εμφανίζουν σοβαρές ασθένειες.

smart Όλες οι έρευνες πλέον εστιάζονται στα κινητά τηλέφωνα και ειδικά στα λεγόμενα smart phones. Έτσι, πλέον τα νέας γενιάς κινητά τηλέφωνα θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν από ιατρικούς φακέλους ασθενών μέχρι να κάνουν και διαγνώσεις!

Διαγνώσεις-εξπρές

Από τις πρώτες εφαρμογές που έχουν βγει και στο εμπόριο αφορούν τους διαβητικούς. Μικρές συσκευές ενσωματώνονται στα λεγόμενα «έξυπνα» κινητά και μπορούν να πλέον να μετρήσουν ακόμη και τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Ο διαβητικός τοποθετεί στην κάτω άκρη του τηλεφώνου του μια μικρή συσκευή, μέσω της οποίας τρυπά το δάχτυλό του για να μετρηθούν οι τιμές στο αίμα του. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, η μικροσκοπική ενσωματωμένη συσκευή περνά όλα τα δεδομένα των μετρήσεων στο smart phone, στο οποίο προηγουμένως έχει αποθηκευτεί ένα ειδικό λογισμικό. Ο ασθενής εντός ολίγου (σε κάποιες περιπτώσεις μέσα σε δευτερόλεπτα) μπορεί να δει στην οθόνη του κινητού του τις τιμές του σακχάρου του και αντίστοιχα να λειτουργήσει προληπτικά για τη βελτίωση της υγείας του.

Εκτός αυτού, οι διαβητικοί έχουν στη διάθεσή τους και διάφορες άλλες εφαρμογές και προγράμματα (applications) στα κινητά τους τηλέφωνα, μέσω των οποίων μπορούν να μετρούν, π.χ., τις θερμίδες των γευμάτων τους, τους υδατάνθρακες, κ.ά., ώστε να μπορούν να διαμορφώσουν τη διατροφή τους με ευκολία ακόμη και αν βρίσκονται στο δρόμο.

Τέλος, ειδικοί επιστήμονες από τις ΗΠΑ, σε συνεργασία με Αυστραλούς συναδέλφους τους, έχουν αναπτύξει μια ειδική μικροσυσκευή η οποία επίσης ενσωματώνεται στο κινητό τηλέφωνο και μπορεί να διαπιστώσει εάν κάποιος πάσχει από γρίπη ή όχι. Η μέθοδος στηρίζεται στην ένταση του βήχα, που περνά μέσα από το ηχείο της συσκευής προς το κινητό και στη συνέχεια στο λογισμικό. Ο ήχος αναλύεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και μπορεί μάλιστα να προσδιοριστεί – όμως με επιφυλάξεις προς το παρόν- και η αιτιολογία του!