Πού κρύβεται ο κοινός μας πρόγονος με τους Νεάντερταλ;

Ο τελευταίος κοινός πρόγονος Νεάντερταλ και σύγχρονων ανθρώπων δεν βρίσκεται ανάμεσα στα ήδη γνωστά είδη Ανθρωπίνων και πρέπει, πιθανότατα, να αναζητηθεί σε αφρικανικά απολιθώματα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Διεθνής ομάδα επιστημόνων, με πρωτοποριακή μεθοδολογία, κατέληξε, ακόμη, στο συμπέρασμα ότι πρέπει να επανεξεταστεί ο τρόπος της εκτίμησης των κομβικών χρονικών σημείων στην ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης.

neandertal

Η έρευνα για τον τελευταίο κοινό πρόγονο των Νεάντερταλ και των σύγχρονων ανθρώπων, από ό,τι φαίνεται, θα πρέπει να συνεχιστεί για λίγο ακόμα. Το συγκεκριμένο μυστήριο αποτελεί φλέγον θέμα για παλαιοντολόγους και ειδικούς στην ανθρώπινη εξέλιξη, εδώ και πολύ καιρό και έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις. Όσο παραμένει αναπάντητο, προκύπτουν, ανά διαστήματα, νέες θεωρίες και εικασίες που τον τοποθετούν σε διαφορετικές οικογένειες και περιόδους.

Τα συμπεράσματα μίας νέας μελέτης έρχονται να δώσουν νέα διάσταση στο θέμα. Υποστηρίζουν ότι ο κοινός μας πρόγονος δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί.

Στη μελέτη – πρώτη στο είδος της – χρησιμοποιήθηκε συλλογή ποσοτικών δεδομένων και τεχνικές ανάλυσης, για να ανακατασκευαστεί ένα μαθηματικώς ενημερωμένο μοντέλο της πιθανής οδοντοστοιχίας του τελευταίου κοινού προγόνου (για συντομία LCA) των Νεάντερταλ και των σύγχρονων ανθρώπων. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες το συνέκριναν με γνωστά απολιθώματα οδοντοστοιχιών από είδη του γένους Homo, που περιλαμβάνει τους ανθρώπους και συγγενή είδη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι “Κανένα γνωστό είδος Ανθρωπίνου (Hominin) δεν ταιριάζει με την αναμενόμενη μορφολογία του τελευταίου κοινού προγόνου Νεάντερταλ και σύγχρονου ανθρώπου”. Επιπλέον, τα ευρήματα από τα ευρωπαϊκά απολιθώματα, γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης, δείχνουν ότι ο διαχωρισμός Νεάντερταλ και σύγχρονων ανθρώπων έγινε νωρίτερα από ό,τι υπολογίζεται – 1 εκατομμύριο χρόνια πριν, αντί για 300 με 700 χιλιάδες.

homo-neandertal Με λίγα λόγια, φαίνεται ότι από τις δύο διαφορετικές εκτιμήσεις (μοριακή και παλαιοντολογική), σχετικά με το πότε διαχωρίστηκαν οι σύγχρονοι άνθρωποι από τους Νεάντερταλ, η δεύτερη είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Η πρώτη βασίζεται σε γενετικές μελέτες και τοποθετεί τον χρόνο διαχωρισμού στις 450 χιλιάδες χρόνια πριν. Η δεύτερη βασίζεται στις μορφολογικές συγγένειες μεταξύ των απολιθωμάτων και υπολογίζει τον χρόνο διαχωρισμού στο 1 εκατομμύριο χρόνια πίσω.

Όσον αφορά τον τελευταίο κοινό πρόγονο Νεάντερταλ και σύγχρονων ανθρώπων, ο οποίος ακόμα αγνοείται, οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι είναι πιθανότερο να αναγνωριστεί, κάποια στιγμή, σε αφρικάνικα απολιθώματα, ηλικίας 500 χιλιάδων μέχρι 1 εκατομμυρίου ετών. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μελέτη στέλνει το μήνυμα ότι υπάρχουν, ακόμα, απολιθώματα Ανθρωπίνων που περιμένουν να τα ανακαλύψουμε.

Advertisements