Μην ξεχνάτε τους κανόνες στις καλοκαιρινές φωτογραφίες

foto -Προτιμήστε το φως να έρχεται από πίσω σας ή από το πλάι

-Κατεβείτε στο ύψος του θέματός σας

-Ενεργοποιήστε το πλέγμα, ώστε να τοποθετείτε το κεντρικό θέμα του κάδρου σας σύμφωνα με τον «κανόνα των τρίτων», ήτοι όχι στο κέντρο της φωτογραφίες αλλά εκεί που τέμνονται οι ευθείες του πλέγματος

-Αποφύγετε τις στημένες φωτογραφίες και πιάστε τα πρόσωπα σε κινήσεις αυθόρμητες και καθημερινές

-Δώστε προσοχή στην γραμμή του ορίζοντα, ώστε να μην βγει στραβή η φωτογραφία. Τοποθετήστε τον ορίζοντα όχι στη μέση του κάδρου αλλά σε απόσταση ενός ή δύο τρίτων από το μέρος του.

-Αξιοποιήστε τα σημεία φυγής και τις δυναμικές διαγώνιες γραμμές – π.χ. έναν δρόμο που ξεμακραίνει – ή τις νοητές ευθείες που «παίζουν» με τον εκτός κάδρου χώρο – π.χ. το βλέμμα ενός προσώπου που κοιτά κάπου εκτός κάδρου, μια πινακίδα με βέλος κλπ.

-Αν φωτογραφίζετε κάποιον άνθρωπο με φυσικό φόντο (όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις τυπικές φωτογραφίες διακοπών), φωτογραφίστε είτε ολόκληρο το σώμα του είτε από τη μέση και πάνω. Φωτογραφίες που «κόβουν» το άτομο στα γόνατα τείνουν να είναι αντιαισθητικές.

-Πριν τραβήξετε τη φωτογραφία, παρατηρήστε καλά τη σύνθεση του κάδρου σας, για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποιο αντικείμενο, καλώδιο, στοιχείο που «χαλά» την σύνθεση

– Ο σωστός τρόπος για να κρατάτε το smartphone είναι και με τους δύο αγκώνες να ακουμπούν στο σώμα, ενώ κρατάτε τo κινητό μπροστά στο πρόσωπό σας. Με αυτό τον τρόπο έχετε πολύ λιγότερες πιθανότητες να το κουνήσετε απ’ ό,τι με τα χέρια τεντωμένα.

– Κάντε τις κατάλληλες ρυθμίσεις Τα περισσότερα smartphones περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες λειτουργίες της κάμερας για να προετοιμάσετε το έδαφος για την ιδανική φωτογραφία: Ρυθμίστε το ISO, την φωτομέτρηση, τις συνθήκες φωτισμού (π.χ. εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος, χιόνι ή λάμπα πυρακτώσεως, πορτρέτο κλπ), την Ισορροπία Λευκού και την λειτουργία σταθερότητας, που χρησιμοποιεί το αξελερόμετρο της συσκευής για να επιτρέψει στην κάμερα να τραβήξει την φωτογραφία μόνο όταν το χέρι σας είναι απολύτως σταθερό.

– Πλησιάστε στο θέμα Όσο πιο κοντά έρχεστε στο αντικείμενο που θέλετε να φωτογραφήσετε, τόσο πιο ευκρινώς και με καλύτερο φως, άρα και περισσότερη λεπτομέρεια θα αποτυπωθεί στην φωτό. Αποφύγετε το ψηφιακό zoom, καθώς το μόνο που θα καταφέρετε είναι ένα «άσχημο» crop της εικόνας, κάτι που ούτως ή άλλως μπορείτε να κάνετε μετά, στην επεξεργασία της φωτογραφίας.