10 Φεβρουαρίου: Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου

wind-imera-asfalous-diadiktyouΔείτε το παρακάτω βίντεο πατώντας εδώ του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) που δείχνει κατά πόσο τα προσωπικά δεδομένα είναι υπό τον έλεγχό μας και μας προειδοποιεί ότι η ιδιωτικότητά μας απειλείται! Ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα βάσει της Σύμβασης 108 του ΣτΕ. Γι αυτό μαθαίνουμε να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα.

Το ψηφιακό σου αποτύπωμα είναι το σημάδι που αφήνεις κάθε φορά που χρησιμοποιείς το Διαδίκτυο και μπορεί να διαμορφώσει τη διαδικτυακή σου φήμη. Τα ψηφιακά σου αποτυπώματα μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά και διαμορφώνουν τον τρόπο που οι άλλοι σε αντιμετωπίζουν στο παρόν ή ακόμη και στο μέλλον. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από φωτογραφίες και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως τα δεδομένα που αποθηκεύονται στον υπολογιστή (cookies) μετά την περιήγησή σου στο διαδίκτυο. Γιατί χρειάζεται όμως να νοιάζεσαι ως έφηβος για το ψηφιακό σου αποτύπωμα;

Όσο μεγαλύτερη αλληλεπίδραση έχεις σε ένα ψηφιακό περιβάλλον, τόσο μεγαλύτερο είναι το ψηφιακό αποτύπωμά σου. Για παράδειγμα αν κατά μέσο όρο έχεις 200 «φίλους» και οι επαφές αυτές έχουν επίσης κατά μ.ο. 200 «φίλους» τότε μία ανάρτησή σου (κείμενο, φωτό ή βίντεο) θεωρητικά έχει αντίκτυπο σε (200×200) 40.000 επαφές!

Όσο περισσότερες δραστηριότητες κοινοποιείς πλέον στο Διαδίκτυο, τόσο οφείλεις να γνωρίζεις ότι το υλικό μπορεί να ενσωματωθεί και αλλού διαδικτυακά, οπότε άλλοι μπορεί να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Αν χρησιμοποιείς το Διαδίκτυο σωστά δεν υπάρχει λόγος να να ανησυχείς σχετικά με την ψηφιακή φήμη σου. Αλλά σε γενικές γραμμές, ως έφηβος, πρέπει να επανεξετάσεις με ποιον τρόπο επιπόλαια σχόλια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη, θα μπορούσαν ακόμα να είναι διαθέσιμα όταν ενδεχομένως υποβάλλεις αίτηση για θέσεις εργασίας στο μέλλον.

Μία αρνητική ψηφιακή φήμη όπως προκύπτει από ένα ακατάλληλο σχόλιο ή μία φωτογραφία μπορεί να έχει επιζήμιες συνέπειες για τη μεταγενέστερη ζωή σου. Δες λοιπόν στο σχολείο με τους καθηγητές και τους συμμαθητές σου, ή στο σπίτι με τους γονείς σου, τη θεματική παρουσίαση στα συνημμένα αρχεία «Παιδιά και ψηφιακή φήμη (αρχείο παρουσίασης 1.65 ΜΒ)», η οποία απευθύνεται κυρίως σε εσάς τους εφήβους, καθώς και την παρουσίαση prezi στα Πολυμέσα παρακάτω, με αφορμή τη 12η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (10/2/2015) για ένα καλύτερο Διαδίκτυο!