Τι να κοιτάξετε αν θέλετε το κινητό σας να τραβάει καλές φωτογραφίες

Τα megapixels (mp ) του αισθητήρα είναι το πρώτο και ίσως το μοναδικό πράγμα που κοιτούν όλοι σε μια κάμερα κινητού, αλλά δεν λένε πάντα την αλήθεια  htc-10

1. Τι είναι τα mp ;   Είναι ο αριθμός εικονοστοιχείων δηλαδή κουκίδων που συνθέτουν την εικόνα. Ένας αισθητήρα 12mp έχει 12 εκατομμύρια εικονοστοιχεία ένας 16mp 16 εκατομμύρια κ.ο.κ .  Όπως γίνεται αντιληπτό τα mp δεν καθορίζουν ούτε την ποιότητα των χρωμάτων ούτε αρκετές παραμέτρους. Το μόνο που μπορούν να σας εγγυηθούν είναι ότι όσο περισσότερα mp τόσο περισσότερο θα μπορείτε να ζουμάρετε στην φωτογραφία σας.

2 To aperture είναι το άνοιγμα του διαφράγματος του φακού, όσο μικρότερο είναι το aperture τόσο μεγαλύτερη είναι η «τρύπα» του φακού με αποτέλεσμα πιο φωτεινές φωτογραφίες.Το aperture παίζει ρόλο και στην εστίαση καθώς φακοί με μικρό aperture εστιάζουν στο κύριο σημείο της φωτογραφίας και θολώνουν το φόντο (ιδανικό για πορτρέτα εν αντιθέσει με τους φακούς με μεγαλύτερο apertue οι οποίοι είναι καλύτεροι για αποτύπωση τοπίων) Tα περισσότερα smartphones έχουν aperture 2 ή 2.2 αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις με φακούς 1.7 ή 1.8 

photography

3 O φακός, τα περισσότερα κινητά χρησιμοποιούν μια σχετικά μικρή γκάμα φακών με τους περισσότερους κατασκευαστές να προτιμούν την Sony την Samsung ή την Omnivision για τους φακούς των κινητών τους. Φυσικά αυτό δεν αποτελεί κανόνα καθώς φακούς κατασκευάζουν και άλλες εταιρίες, αλλά και μεταξύ των διαφορετικών φακών του κάθε κατασκευαστή υπάρχουν μεγάλες διαφορές,με τους φακούς της Omnivision να είναι συνήθως χειρότεροι σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

4 Το λογισμικό , εδώ γίνεται ο χαμός καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που δυο κινητά με τον ίδιο φακό έχουν τεράστιες διαφορές στις φωτογραφίες τους απλά και μόνο λόγω software.

5 Ο επεξεργαστής, και όμως το ξέρατε οτι ακόμα και το μοντέλο επεξεργαστή παίζει ρόλο ένα καλό παράδειγμα είναι το Xiaomi 4x στις φωτογραφίες του οποίου παρατηρούνται διαφορές ανάμεσα στα 2 μοντέλα (Snapdragon 652/MediaTek Helio X20).

6 IS0, το οποίο δηλώνει την ευαισθησία του φακού στο φως δηλαδή το πόσο φωτεινές φωτογραφίες μπορεί να βγάλει, όσο μεγαλύτερο iso τόσο πιο φωτεινές φωτογραφίες, φυσικά όσο μεγαλώνει το iso τόσο πιο εύκολα βγαίνουν οι φωτογραφίες κουνημένες. Το καλό είναι ότι σε όλα τα κινητά το iso είναι παραμετροποιήσιμο πχ (100-3200) οπότε μπορούμε εμείς να επιλέξουμε σε ποια κλίμακα θα το χρησιμοποιήσουμε. Ένα κλασικό παράδειγμα χρήσης μεγάλου iso είναι η λειτουργία νυκτερινή λήψη που έχουν όλα τα smartphones και στην οποία βγαίνουν μεν πιο φωτεινές φωτογραφίες.

7 Flash, άλλη μια σημαντική παράμετρος για τις φωτογραφίες στο σκοτάδι είναι το flash. Πλέον σχεδόν όλες οι συσκευές έχουν Led ή dual Led (διπλό) flash παλαιότερα υπήρχαν και συσκευές με Xenon flash το οποίο ήταν ναι μεν καλύτερο αλλά είχε πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση, απαιτούσε περισσότερο χώρο , είχε μικρότερο χρόνο ζωής και μεγαλύτερο κόστος οπότε και σταδιακά αντικαταστάθηκε. Συ μαντική είναι και η απόχρωση του flash αλλά είναι δύσκολο να ελεγχθεί εκτός και αν έχετε την συσκευή στα χέρια σας.

8 Autofocus Η δυνατότητα αυτόματης εστίασης είναι πολύ σημαντική στα κινητά σε αρκετά κινητά χρησιμοποιούνται νέες τεχνικές όπως το laser autofocus ή οι διπλές κάμερες τα οποία υπόσχονται μεγάλη βελτίωση στις φωτογραφίες μας

9 Το προσωπικό γούστο του καθενός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας πχ εγώ μπορεί να θεωρώ τα χρώματα μιας κάμερας πολύ θερμά ενώ σε κάποιον άλλο να αρέσουν