9 συμβουλές σύνθεσης από το θρυλικό φωτορεπόρτερ Steve McCurry

Κάθε μία από τις 9 συμβουλές σύνθεσης ακολουθείται από παραδείγματα του McCurry. «Θυμηθείτε, η σύνθεση είναι σημαντική, αλλά και οι κανόνες πρέπει να σπάνε», λέει ο Steve McCurry. «Έτσι το κυρίαρχο είναι να απολαύσετε τον εαυτό σας ενώ φωτογραφίζετε με τον δικό σας τρόπο και το δικό σας στυλ».

beautiful-girl-blonde

 1. Κανόνας τρίτων : Τοποθετήστε τα σημεία ενδιαφέροντος στις διασταυρώσεις και τα σημαντικά στοιχεία κατά μήκος των γραμμών. Χώρισε τα πιο βασικά μέρη της λήψης σε 3 λωρίδες, κάθετες ή οριζόντιες. Στα σημεία που οι λωρίδες ενώνονται, τοποτέτησε νοητά τα στοιχεία αυτά που θέλεις να φαίνονται εντονότερα στη φωτογραφία σου.
  thirds

  thirds1

  thirds2

 2. Προοπτική: Συγκέντρωσε τις διαθέσιμες φυσικές γραμμές σε ένα σημείο εκκίνησης, ώστε να τραβήξεις εκεί την προσοχή του θεατή.
  leadinglines 
  leadinglines1
 3. Διαγώνιοι : Οι διαγώνιες γραμμές δημιουργούν κίνηση και μια αίσθηση δυναμισμού στη λήψη σου.
  diagonals
  diagonals1
 4. Κορνιζάρισμα: Χρησιμοποίησε τις φυσικές κορνίζες και τα όρια του περιβάλλοντος, όπως πόρτες ή παράθυρα.
  framing
  framing1
 5. Εικόνα με αντίθεση : Βρείτε μια αντίθεση μεταξύ του θέματος και του φόντου
  φιγούρα 
 6. Συμπληρώστε το πλαίσιο : Πλησιάστε τα αντικείμενά σας εάν φωτογραφίζεις κάποιο πρόσωπο, πλησίασέ το περισσότερο, και φρόντισε να φαίνεται μέχρι και ένα σημείο του στήθους.
  fillframe
  fillframe1
 7. Κέντρο εικόνας στο ένα από τα δύο μάτια : Τοποθέτησε το ένα από τα δύο μάτια του προσώπου στο κέντρο της φωτογραφίας. Δίνεται, έτσι, στον θεατή, η εντύπωση πως τα μάτια του προσώπου τον ακολουθούν.
  centerdominanteye 
  centerdominanteye1
 8. Μοτίβα και επανάληψη : Τα μοτίβα είναι αισθητικά ευχάριστα, αλλά το καλύτερο είναι όταν διακόπτεται ένα μοτίβο μέσα στην εικόνα.
  patterns
  patterns1
  patterns2
  breakingpattern
 9. Συμμετρία : Η συμμετρία είναι ευχάριστη στο μάτι
  symmetry
  symmetry1
  symmetry2