Φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας ή φίλτρο ND

Στη γλώσσα της φωτογραφίας το φίλτρο ουδέτερης πυκνότητας ή φίλτρο ND είναι ένα φίλτρο που μειώνει ή τροποποιεί την ένταση όλων των μηκών κύματος ή χρωμάτων του φωτός εξίσου χωρίς να αλλάζει η απόχρωση του χρώματος. Μπορεί να είναι άχρωμο (καθαρό) ή γκρίζο φίλτρο και χαρακτηρίζεται από τον αριθμό Wratten 96. Ο σκοπός ενός τυπικού φίλτρου ND είναι η μείωση της ποσότητας φωτός που εισέρχεται στο φακό. Με τον τρόπο αυτό, ο φωτογράφος μπορεί να επιλέξει συνδυασμούς διαφράγματος , χρόνου έκθεσης και ευαισθησίας αισθητήρων που διαφορετικά θα προκαλούσαν φωτογραφίες με υπερ-έκθεση . Αυτό γίνεται για να επιτευχθούν αποτελέσματα όπως ένα μικρότερο βάθος πεδίου ή θαμπή κίνηση ενός θέματος σε ευρύτερο φάσμα καταστάσεων και ατμοσφαιρικών συνθηκών.

LongExposure_IMG6Αυτή η φωτογραφία βγήκε το μεσημέρι με f / 11 στα 15 δευτερόλεπτα και η μεγάλη έκθεση επιτεύχθηκε με τη χρήση ενός φίλτρου ND και ενός φίλτρου βαθμίδων ND

Η χρήση ενός φίλτρου ND επιτρέπει στον φωτογράφο να χρησιμοποιεί ένα μεγαλύτερο άνοιγμα (μικρότερο f) το οποίο ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του αισθητήρα και για πολλές κάμερες είναι μεταξύ f / 8 και f / 11. Οπότε με το φίλτρο ND μειώνεται και το βάθος πεδίου μιας εικόνας. 

Παραδείγματα αυτής της χρήσης περιλαμβάνουν:

  • Διαταραχή της κίνησης του νερού (π.χ. καταρράκτες, ποτάμια, ωκεανοί).
  • Μείωση του βάθους του πεδίου σε πολύ έντονο φως (π.χ. φως ημέρας).
  • Όταν χρησιμοποιείτε φλας σε μια φωτογραφική μηχανή ο χρόνος έκθεσης περιορίζεται στη μέγιστη ταχύτητα (συχνά το 1 / 250ο του δευτερολέπτου, στην καλύτερη περίπτωση), κατά την οποία ολόκληρος ο αισθητήρας εκτίθενται σε φωτισμό σε μια στιγμή. Χωρίς φίλτρο ND, αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη χρήσης f / 8 ή υψηλότερου.
  • Χρησιμοποιώντας ένα ευρύτερο διάφραγμα για να παραμείνετε κάτω από το όριο περίθλασης .
  • Για να μειώσετε την ορατότητα των κινούμενων αντικειμένων.
  • Για να προσθέσετε θόλωση της κίνησης στα θέματα.
  • Για εκτεταμένα χρονικά ανοίγματα .

FallsΤα φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας χρησιμοποιούνται συχνά για την επίτευξη αποτελεσμάτων θόλωσης της κίνησης με αργές ταχύτητες κλείστρου

Για παράδειγμα, με το φίλτρο ND μπορείτε να φωτογραφίσετε έναν καταρράκτη με αργή ταχύτητα κλείστρου (πχ  10 sec.) για να δημιουργήσετε ένα εσκεμμένο εφέ κίνησης . Σε μια πολύ φωτεινή μέρα, μπορεί να υπάρχει τόσο φως που ακόμα και με ένα ελάχιστο άνοιγμα κλείστρου, η ταχύτητα κλείστρου δέκα δευτερολέπτων θα άφηνε πολύ φως και η φωτογραφία θα ήταν υπερφωτισμένηη. Σε αυτήν την περίπτωση η χρήση ενός κατάλληλου φίλτρου ουδέτερης πυκνότητας επιτρέπει μια πιο αργή ταχύτητα κλείστρου και την επιθυμητή δράση θολώματος κίνησης.

Neutral_density_filter_demonstrationΑπόδειξη της επίδρασης ενός φίλτρου ουδέτερης πυκνότητας. Ενώ η υπόλοιπη σκηνή είναι υπερφωτισμένη με το φίλτρο είναι σκοτεινή.